Centerpartiets seminarium om ”Hur man kan göra affärer med Kina” var fulltecknat. Många var de som ville hör konkreta tips om hur man kan dra nytta av den tillväxt som sker i Kina. De fem saker som varje seminariedeltagare kan göra på måndag morgon är:

  • Avdramatisera Kina. Samla till ett möte lokalt med företrädare från företag, finansiering och kännare från Kina.
    Ställ upp som dörröppnare. I Kina så är politiker viktiga för företagen. De visar att man menar allvar med etableringar och det är lättare att få kontakt med viktiga beslutsfattare i det Kinesiska systemet.
  • Bygg relationer. Att göra affärer med Kina måste vara socialt. Det behöver byggas förtroenden under lång tid. SR Kalmar gjorde en intervju med mig och Kristina Alsér om detta.
  • Var en bra värd. Se till att när du får besök från Kina göra arrangemang som dina gäster minns. Exemplet från seminariet var Pippi Långstrump som hade gjort succé på en företagarmiddag.
  • Kineser på plats. För att underlätta kommunikation mellan företag och regioner så är det bra att ha en kinesisk representation på plats.

Inget stort och inget svårt. De som nappar har en marknad som om 20 år, bara i städerna, är värd 22 miljarder Renminbi. Det är då världens andra största ekonomi.