Den första juni i år tog vi första steget i reformen om hushållsnära tjänster. Ett litet steg mot lättare vardag, fler jobb och fler företag. Reformen har fått kritik. En skopa totalt osaklig vänsterpropaganda – men också en del tänkvärda synpunkter och förbättringsförslag.  

Mauds ambition var att redan från start införa en enklare lösning – där avdraget var gjort innan du köper tjänsten. Det visade sig vara svårare än vi trott. 

Nu är vi på väg ditåt. Regeringen har nyligen tillsatt en utredning som ska lämna förslag om ett enklare och effektivare system. Erfarenheterna från andra länder ska tas tillvara. Belgien är ett (av många) bra exempel där man infört checksystem.

Redan från årsskiftet blir det möjlighet att få avdrag för hushållstjänster som löneförmån och i juni lämnar den skärskilda utredaren sina förslag. Små men viktiga steg mot ett renare och mer företagsamt land.

Om du vill höra Mauds egna ord om framtiden för hushållstjänsterna lyssna på P1 i morgon bitti. Här finns direktiven till utredningen.   

Annonser