När jag kom hem idag låg Bengt Wahlströms nya bok Guide till det virituella samhället i brevlådan (som diskuteras på ett seminarium nu på måndag). Än så länge har jag inte hunnit med mer än att snabbläsa avsnittet ”Politik i det virituella samhället”, så någon djupare recension eller omdöme är fortfarande lite för tidigt.

Två saker har dock slagit mig så här långt. För det första noterar jag att bloggarnas funktion som medborgarjournalister lyfts fram på ett par ställen. Det återkommande exempelet är här, liksom i så många andra fall, Magnus Ljungkvists research kring Maria Borelius inkomster. Det är i och för sig helt korrrekt. Men frågan man ställer sig är vilka  andra exempel det finns på den typen av medborgarjournalistik (givet att man räknar bort Politikerbloggen och bloggar från traditionella medier förstås)?

Jo, jag är medveten om bloggare står bakom flera andra nyheter. Härom veckan satte exempelvis Johan Hammarqvist den boll i rörelse som ledde till att Björn Elmbrandt slutade som krönikör i Studio ett. (Å andra sidan kan man diskutera om det är ett exempel på just medborgarjournalistik med tanke på att Johan också är chefredaktör på Norra Skåne. Och på något sätt är det också symptomatiskt. Många av de som står för ”bloggnyheterna” har på ett eller annat sätt en koppling till mer traditionella medier eller arenor.)

Men med tanke på att det finns så många bloggar och så mycket politik och att så lång tid har gått sedan Ljungqvist gjorde sitt avslöjande så måste man ändå säga att de ”stora” medborgarjournalistiska blogginläggen inte duggar direkt tätt. En högst ovetenskaplig och mycket liten enkät bland regeringens pressekreterare visar också att det är väldigt sällan bloggare hör av sig. De som argumenterar för att medborgarjournalistiken har fått något större genombrott har helt enkelt en del att bevisa.

Den andra tanken som slog mig när jag bläddrade i boken var hur oerhört snabbt den värld som Wahlström beskriver förändras. Det talar å andra sidan för att medborgarjournalistiken snart kan stå för betydligt fler och större nyheter.

guide.jpg

Annons