Igår mötte Maud Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, finansminister Antoinette Sayeh och utrikesminister Olubanke King-Akerele (se bilder i Mauds bildblogg). Efter förra veckans möten med alla manliga politiska och näringslivsföreträdare i Österrike kändes det otroligt häftigt att träffa den kvinnliga delegation av toppolitiker.

Det var intressant att lyssna till hur målinriktade de är med hur de vill förändra landet. Kändes lite som att lyssna till en affärsplan för att återuppbygga ett land. De har kartlagt och identifierat och väljer strategiskt bland insatser som tidigt kan ge stor effekt. Möjligen är detta en kombination av att de mandat som president har och de faktum att alla studerat på universitet som Columbia och Harvard.

Kvinnornas roll är central för ett lands utveckling. Strax efter att delegationen nämnt skriva, läsa räkna så kommer mikrokrediter. Och strax efter det beskriver de behovet av marknadsplaner och exportmöjligheter för små företag. Ett starkt näringsliv är nyckel till tillväxt i landet. Och de är övertygade om att de är kvinnorna som kan göra det.