Idag presenterade Maud och Anders förslaget om sänkta arbetsgivaravgifter för alla under 26. Det innebär att arbetsgivaravgiften blir 15, 74% istället för 32,42%.

Men, tänker du. Ursprungsförslaget gick ju ut på att sänka arbetsgivaravgifterna i särskilda tjänstesektorer. Och det är riktigt. Men det som är bra med det här förslaget är att det inte blir sjuk konkurrens mellan företag i samma sektor. En inhyrd servitör får samma arbetsgivaravgift som en vanlig restauranganställd.

Restaurang, hotell, frisör och kroppsvård har fler under 26 än genomsnittet i tjänstesektorn. Och de här fyra branscherna utgör 70% av alla företag av de som ingick i ursprungsförslaget. Sedan är det är bra att alla under 26 som sköter liften i skidbacken får samma arbetsgivaravgift som den som serverar after-ski ölen.

Oppositionen skriker om att den 5% nedsättningen av arbetsgivaravgiften var så bra. Faktum är att den nedsättningen fick skarp kritik under sin tid eftersom hälften av pengarna var så kallad ”dödviktskostnad”. Eller pengar rakt i sjön på vanlig svenska. De 5,6 miljarder som nu läggs på att göra unga ännu mer attraktiva på arbetsmarknaden är nyttiga kronor. Varje krona.

Annonser