Likheterna är slående. Thorbjörn Fälldin och Fredrik Reinfeldt. Båda statsministrar och allvarsamma typer som lyser upp och gör närmast succé vid statsbesök i Kina.

 

På mitt nattduksbord ligger just nu ”En bok till Thorbjörn”. Ännu inte publicerad, men presenteras för offentligheten nu på fredag vid en övning på mittuniversitet i Sundsvall.

 

I ett av bokens starkaste avsnitt skriver Pär-Arne Jigenius, professor i journalistik och tidigare PO om Fälldin som statsman, och hans statsbesök i Kina.

 

Det finns många likheter med Fredrik Reinfelds resa, inte minst bilderna på det unga och ståtliga paret Thorbjörn och Solveig Fälldin som poserar vid kinesiska muren. Framförallt ser både Thorbjörn och Fredrik befriande lättsamma och glada ut.  

 

Men även känslan av statsmannaskap känns igen. Att se Sveriges statsminister föra vår talan. Känslan av stolthet över framsteg i den politiska dialogen med det kinesiska ledarskapet.

 

Pär-Arne Jigenius berättar också om en anekdot. Hela den svenska delegationen under Fälldins tid (inklusive statsministern själv) smugglade citroner till den svenska ambassadpersonalen, då detta var en bristvara i den hårt reglerade kinesiska ekonomin.

 

Idag, 27 år senare tecknar Ericsson miljardorders med kinesiska företag. Förändringarna blir tydliga med en blick i backspegeln – men statsmannaskapet var och förblir det samma.