På måndag arrangerar regeringen en upptakt kring den framtida energi- och klimatpolitiken . Det är en del i arbetet med att forma en långsiktig klimat- och energipolitik, med bred förankring både i riksdagen och samhället i stort. En viktig beståndsdel är förstås EU-kommissionens klimat- och energipaket, som presenterades nästan på dagen för tre månader sedan.

Förberedelserna kring upptakten har krävt en hel del tid den senaste tiden, både för oss här på Näringsdepartementet och våra vänner på Miljödepartementet. Förutom allt praktiskt kring lokalen har inbjudningar skickats ut, tal skrivits, moderatorn förberetts och informationsmaterial producerats. Nu börjar allt falla på plats. Inte minst glädjande var det EU:s energikommissionär Andris Piebalgs häromdagen tackade ja till att komma.

Och intresset för upptakten är stort. Närmare 300 personer har anmält sig. Egentligen är det inte så konstigt. Idag är det inte bara politiker och forskare som diskuterar frågan. Klimathotet är ett vanligt samtalsämne även bland jobbarkompisar och föräldralediga i parken.

Med tanke på det var det något förvånade att idag gå igenom anmälningslistan. För hur jag än letade kunde jag inte hitta en enda företrädare för landets största parti – Socialdemokraterna. Nog känns det lite märkligt.

Det är nästan så man hoppas att det hela är ett misstag. Att Socialdemokraterna helt enkelt slarvat bort sin inbjudan. För någon av partiets 130 riksdagsledamöter borde väl ändå tycka klimatfrågan är viktig? Ett förslag är Anders Ygeman som är ordförande i miljö- och jordbruksutskottet. Men han tycks just nu engagera sig mer för handlingsplaner mot mördarsniglarna än hur mänskligheten ska möta klimathotet.

 

Skulle Ygeman eller någon annan socialdemokrat komma på andra tankar är de välkomna att höra av sig. Vi ska nog kunna hitta en plats åt dem.

 

Och apropå mördarsniglarna så kan man väl passa på att påminna om vad Ygemans partikollega Lena Sommestad, då miljöminister, 2006 sa apropå vilka initativ hon avsåg att ta för att få rätsida på problemet:

 

"Jag är medveten om att mördarsnigeln ställer till stora bekymmer för odlare. Jag anser samtidigt att snigeln bäst kan bekämpas lokalt av de odlare som har problem och att politiska initiativ inte är rätt sätt att hantera problemet."  

 

Det var tre månader innan regeringsskiftet.

Annonser