Även om vi älskar vårt departement är det nyttigt att ta del av en annan verklighet. Jag fick chansen i helgen hemma i Luleå. Träffade min goda barndomsvän Andreas. Han är nybliven företagare.

Affärsidén går kort och gott ut på att sälja sig själv. Han lever för och av extremskidåkning och bergsklättring. Eftersom de bästa åken och de högsta bergen inte finns i Sverige spenderar han mestadels av tiden utomlands.

Döm om hans förvåning när SCB skickar vitesföreläggande då han inte fyllt i en enkät. ”Som privatperson får man trisslott och som företagare får man böter” konstaterade Andreas.  

Enkäten handlade om vilka stöd och bidrag han har fått för att starta företaget. Väl hemma i Sverige gick det rätt snabbt att fylla i frågorna – han är företagare för att han är en talang och har en dröm inte för att han fick en peng av staten.

Vårt regelförenklingsarbete med ett tydligt uppdrag till SCB att minska krånglet kan förhoppningsvis ge Andreas och andra lite lättare tillvaro. Så man kan ägna sig åt skidåkning istället för blanketter. 

Annonser