Mian Lodalen porträtteras som en kompetent städerska i SvD Helg . Det är klart att man ska städa om man tycker det är roligt. Liksom man kan blogga om man tycker det är spännande eller sticka om man tydcker att det är avkopplande. Tydligen blir Lodalen provocerad av att människor, framför allt kvinnor, ska kunna köpa och sälja tjänsten städning och säger så här:

Om att ta ansvar för sitt eget liv och sin egen skit. Det är väl ändå en grundläggande sak man lär sig som liten, att plocka undan efter sig. Sen när man blir trettio och har en medelinkomst på 45 000 kronor i månaden, då ska man plötsligt lägga över det på nån annan. Är inte det väldigt barnsligt och omoget?

Problemet är ju att det finns kvinnor som jobbar mellan 60 och 80 timmar i veckan (jo, det går att komma runt arbetsrättsmässigt). De har inte riktigt tid att städa även om de har rosa, rolig mirakeltrasa och hög musik på stereon.  Men de är i början av sin karriär och är långt ifrån Connoisseurmedlemmar. Eftersom det fortfarande är så att skattekilen på arbete vid en inkomst på 45 000 kronor i månaden är sådan, att någon annan måste göra tjänsten 6 gånger så effektivt för att det ska vara lönt att köpa den vitt, så är det bra med avdrag för hushållsnära tjänster.

När jag jobbade som konsult så träffade jag Nancy Killefer, som nu blir Obamans Chief Performance Officer . En fantastiskt cool kvinna! Hennes råd till oss unga kvinnliga konsulter var att köpa alla de tjänster vi kunde. Eftersom det var det enda sättet för oss att nå toppen och fortfarande kunna vara mamma – om det inte var så att vi hade en hemmaman. Och det verkade vara få förunnat.

Att som Lodalen anse att "alla ska ta hand om sin egen skit"  och samtidigt argumentera för att kvinnor och män ska dela makten inom alla områden i samhället. Det är inget annat än naivt.

Som tur är så lyssnar fler personer till sina behov än till skuldbeläggande debattörer. Dagens Eko (kommeteras också av SvD ledarsida och DN ) berättar idag att 255 000 människor köper städtjänster och att 25% av befolkningen tycker att det är ganska eller mycket intressant att köpa städtjänster. Detta är en reform som är här för att stanna!