Maud Olofssons satsning på kvinnors företagande och de 880 ambassadörerna retar det socialdemokratiska kvinnoförbundet. I debattartiklar ondgör sig socialdemokrater över att ambassadörerna inte får betalt för sitt ideella engagemang.

Villkoren för ambassadörerna är att de minst 4 gånger under ett år ska besöka en skola, universitet eller nätverk för att berätta om sitt företag och inspirera andra kvinnor att också satsa på företagande.

I gengäld får ambassadörerna tillgång till ett unikt nätverk en egen webbplats hos Nutek (besök gärna www.nutek.se/ambassaden ) och möjlighet att delta i konferenser. Framför allt ger det möjlighet att skapa intresse för det egna företaget, uppmärksammas i lokal media och bli något av en lokal hjälte.

Att det är ett ideellt uppdrag klargjordes från början. Av 1 500 sökande valdes 880 ambassadörer ut. De finns nu över hela landet och agerar som förebilder för andra kvinnor.

Socialdemokratiska kvinnor upprörs över att ambassadörerna för kvinnors företag jobbar gratis. Faktum är att det finns föreningar och nätverk där medlemmarna drivs av ett engagemang och en äkta vilja att göra något också för andra.