Saxat från Aftonbladets chatt med Ibrahim Baylan (S)

Metallgubben säger: Ibrahim : Så du lovar alltså att ex. inkomstskatten inte kommer att höjas? Eller heller inte arbetsgivaravgiften? Förstod inte riktigt ditt svar.
Ibrahim Baylan säger: hej igen, i dagsläget är det inte aktuellt med den typen av skattehöjningar.

Är den nya partisekreteraren dåligt påläst på sin egen politik eller bluffar han?

Låt oss gå tillbaka och se vad de faktiskt föreslår i budgetmotionen. Oppositionen har lagt fram tre spretande budgetförslag. Oppositionspartierna  är inte eniga i de grundläggande ekonomiska frågorna men höjda skatter förenar de tre partierna.

 

Socialdemokraterna vill återinföra förmögenhetsskatten och fastighetsskatten och chockhöja arbetsgivaravgiften för ungdomar. De föreslår också 20 miljarder i skattehöjningar för löntagare. Vänsterpartiet vill höja grundavdraget, återinföra och höja både förmögenhetskatten och fastighetsskatten mer än socialdemokraterna.

 

Dessutom vill de liksom socialdemokraterna och miljöpartiet fördubbla arbetsgivaravgiften för personer under 26 år. De vill också höja punktskatter på energi och koldioxid, höja bolagsskatten och införa nya skatter på bland annat båtar.

 

Med andra ord, eftersom socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet har så spretande skatteförslag vet vi inte exakt var det kommer att landa. Om det blir 20, 30 eller 50 miljarder i skattehöjningar får väljarna inte veta. Det enda vi vet är att det kommer att bli kraftigt höjda skatter för löntagare, hushåll och företag.

 

Om Baylans uttalande på aftonbladet.se stämmer vore det en stor nyhet.

Annonser