Äntligen verkar det som om journalister har begripit att Telekompaketet inte i sig innehåller någonting som öppnar för avstängning av internetanvändare. Då är det väl dags att ta itu med nästa stora missförstånd.

I Rapport ikväll påstod Isobel Hadley-Kamptz de mest uppseendeväckande sakerna om vad Telekompaketet innehåller. Exempelvis säger hon att med detta paket så blir det möjligt för internetleverantörer att själva begränsa åtkomst av internetsidor och tjänster.

I själva verket finns denna möjlighet redan idag, utan Telekompaket. Exempelvis försökte internetleverantören Perspektiv Bredband år 2007 att blockera tillgången till allofmp3.com vilket de efter kraftiga protester från sina kunder tvingades att upphöra med. Men det fanns ingenting i lagen som hindrade dem från att införa blockeringen.

Telekompaketet gör alltså ingen skillnad i detta avseende! Och vad tror ni händer med en internetleverantör som försöker sig på en blockering? Titta på länken ovan, vad som inträffade med Perspektiv Bredband för en ledtråd.

Vi kanske ska reglera detta. Det kanske är något som ska utredas. Men låt oss i så fall göra det under ordnade former, och inte panikartat i ett sammanhang där det inte hör hemma.

Henrik Alexandersson har skrivit ett mycket läsvärt inlägg bl.a om den här saken, och för en gångs skull är vi nästan till 100 % överens. Läs framförallt vad som står under hans 1).