Fem dagar har nu gått sedan Aktuellts webbsatsning ”Öppen redaktion” startade. ”Genom den här satsningen öppnar vi redaktionen och redovisar hur vi tänker. Vi brottas ju dagligen med inbördes konfrontationer och svåra avvägningar”, förklararade Aktuelltchefen Eva Landahl för DN på på premiärdagen.

Själv tillhör jag de knappa tiotusen av Aktuellts miljonpublik som besöker sajten. Är man nörd så är man. Dock kan jag konstatera att Öppen redaktion så här långt inte riktigt har levt upp till Landahls ambition. Så öppet är det inte. Så mycket mer inblick i hur redaktionen tänkt har man inte fått. Och de svåra avvägningarna lyser med sin frånvaro. Exempelvis flaggades i gårdagens klipp från redaktionens morgonmöte för att Mats Knutsson hade en större nyhet på gång, men mer blev det inte eftersom ”det inte ska läggas ut på något nät”. Det liknar mer en trailer än en öppen redaktion.

Slutsatsen av materialet från de första fem dagarna är att det antingen inte finns så mycket att berätta eller att ambitionen är lite väl ambitös. Själv tror jag på det senare. Skulle Aktuelltredaktion verkligen öppnas upp på webben skulle det säkert skapas lika många nyheter där som i Aktuellts 21-sändning. Öppen redaktion står helt enkelt inför samma utmaning som finns för den här bloggen – det roligaste eller mest intressanta är av olika skäl inte så enkelt att berätta om (eller också finns inte tiden att göra det).

Trots det gillar jag satsningen. Inte minst är det ett kul grepp att intervjua gästerna efter deras medverkan i Aktuellt. Och tillsammans med det korta klippet från Aktuellts morgonmöten, exempelvis det där riktlinjerna läggs upp för intervjun med Fredrik Reinfeldt, ger det hela ändå en viss inblick i hur politiker och journalister ser på varandra och samspelet däremellan. Lite gläntar det på dörren till tidigare stängda rum. Så trots att både Öppen redaktion och Departementet har sina begränsningar fyller vi förhoppningsvis ändå en funktion.

Annons